środa, 1 października 2014

Las tapas


En los últimos años las tapas se han convertido en uno de los símbolos más importantes de España. Junto al mar, la playa y el sol, forman parte del atractivo irresistible del país. Muchos turistas y aficionados de la cocina elijen España como su destino justo por su valor añadido: los placeres del paladar.

Las tapas se sirven en casi todos los bares españoles, y como suele ocurrir muchas veces, las apariencias del bar pueden engañar. Un lugar a primera vista modesto y sencillo, puede sorprender con la generosidad y variedad de lo que ofrece. No obstante, es mejor informarse antes de elegir, y como no, seguir el ejemplo de los que viven ahí; ellos sabrán mejor.  

Por norma general cuanto más al sur del país vayáis, más probable que os ofrezcan una tapa con cada caña o vino que toméis. De lo contrario, cuanto más al norte, seguramente tendréis que pagarlas aparte.  Cabe destacar también, la diferencia que encuentran algunos entre una tapa y un pincho, o bien pintxo como lo llaman los vascos, quienes lo han llevado a la perfección.

Aunque en varios sitios veréis las palabras tapa y pincho intercambiadas, muchos insisten que las tapas son más pequeñas y simples, mientras que los pinchos son más abundantes y elaborados. Además, cada uno lleva un palillo (el pincho) para sujetar los ingredientes que se suelen colocar en una rebanada de pan.

En los bares del norte encontraréis la barra llena de pinchos para elegir. Normalmente os servís solos los pinchos que os apetezcan, y al final, el camarero os cobrará en función de los palillos que vea en vuestro plato. Pueden variar de color o tamaño en función de los pinchos que habéis elegido.




Od kilku lat las tapas stanowią jeden z najważniejszych symboli Hiszpanii. Razem z morzem, plażą i słońcem tworzą nieodparty urok tego kraju. Wielu turystów i miłośników kuchni wybiera Hiszpanię jako swój cel podróży właśnie ze względu na tę wartość dodaną – przyjemności podniebienia.

Las tapas podaje się w większości hiszpańskich barów, i jak często bywa, wygląd baru może nas zwieść. Miejsce na pozór skromne i zwyczajne, może zaskoczyć obfitością i różnorodnością tego, co ma w ofercie. Niemniej jednak, zanim zdecydujemy, lepiej jest się poinformować i, oczywiście, pójść za przykładem mieszkańców danego miejsca; oni będą wiedzieć najlepiej.

Ogólna zasada jest taka, ze im dalej na południe, tym większe prawdopodobieństwo, że do każdego piwa czy kieliszka wina, które zamówicie, otrzymacie jakąś przystawkę. Tymczasem, jeśli pojedziecie na północ, prawdopodobnie będziecie musieli za nie zapłacić. Warto tutaj podkreślić, czym według wielu osób różni się tapa od pincho, lub pintxo jak mówią Baskowie, którzy są mistrzami w tej dziedzinie. 

Chociaż w wielu miejscach słowa tapa i pincho używane są zamiennie, dużo osób twierdzi, ze tapas są mniejsze i mniej skomplikowane, podczas gdy pinchos są bardziej obfite i wyszukane. Poza tym, w każdy wbity jest patyczek (el pincho), który służy do przytrzymania wszystkich składników umieszczonych najczęściej na kromce chleba (lub bagietki).

W barach na północy kraju zobaczycie lady pełne pinchos do wyboru. Najczęściej sami nakładacie sobie te, na które macie ochotę, a na końcu kelner wystawi rachunek podliczając patyczki na waszym talerzu. Patyczki mogą różnić się kolorem i rozmiarem w zależności od tego, jakie pinchos wybraliście.




1, 2, 3, 4, 5
  1. Croquetas - Z braku lepszego tłumaczenia powiedzmy, że to krokiety, choć z naszymi polskimi mają wspólną chyba tylko panierkę
  2.  Aceitunas - oliwki
  3. Jamón serrano - hiszpańska szynka dojrzewająca
  4. Tortilla de patatas - hiszpański omlet z ziemniakami
  5. Queso - ser

1,2,3,4,5
  1. Calamares rebozados - kalmary w panierce
  2. Albóndigas - pulpety
  3.  Ensaladilla rusa - sałatka
  4.  Gambas rebozadas - krewetki w panierce
  5. Frutos secos - powiedzmy, że to bakalie. Nie jest to jednak zbyt precyzyjne określenie. Głównym składnikiem są najczęściej orzechy, ale często pojawiają się także ziarna słonecznika czy specjalnie prażona kukurydza. Wszystko w słonej otoczce, aby wzmóc nasze pragnienie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz